Förkylningstider med barn som drabbas av ögoninflammation?

Hösten är ofta förknippat med förkylningstider. Då är det också vanligt att barn drabbas av ögoninflammation. Men det finns hjälp att få mot detta hos din optiker.

Tips! Tänk på att torka utifrån och in eftersom bakterier och kladd lätt fastnar i ögonvrån. Andra tips för egenvård är att inte låta barnet dela handduk med andra samt att byta örngott varje dag. Som förälder till barn med ögoninflammation är det viktigt att tvätta händerna noga.

1. Hur vanligt är ögoninflammation hos barn?
Ögoninflammation är vanligt och ofta drabbas barn i samband med en förkylning. Inflammationen i ögat beror för det mesta på en uppkommen infektion som har orsakats av virus eller bakterier. Inflammationen är kroppens försvarsreaktion. Men en ögoninflammation kan också bero på en allergisk reaktion. Eller att barnet har skadat ögat eller fått främmande partiklar i det.

2. Hur känner man igen besvären?
En ögonlocksinflammation börjar ofta med att ögonen blir röda och rinniga. Detta sker ofta i samband med en förkylning. Efter några dagar bildas det var som gör att ögat klibbar igen. Oftast ser ögat svullet ut och det är vanligt att det känns ömt och skaver. Det brukar också rinna var från ögat. Vätskan gör att ögonen känns smetiga och grusiga och klibbar ihop – särskilt på morgonen. Vanligen drabbas båda ögonen av inflammationen.

3. Hur smittar ögoninflammation?
Sjukdomen smittar lättast i förskoleåldern, mellan ett och sex år. Detta eftersom barn då leker tätt tillsammans. När barnet gnuggar sig i ögonen och sedan tar på leksaker eller kompisar är det lätt att smittan överförs. Även om äldre barn och vuxna inte brukar ha samma närkontakt kan de också smitta varandra.

4. Hur kan man behandla med egenvård?
Eftersom huden runt ögat är mycket känslig är det viktigt att undvika produkter med tvål, parfym och konserveringsmedel. Tvätta barnets ögonlock och ögonfransar med hjälp av en skonsam apoteksprodukt anpassad för det känsliga ögonområdet. Då brukar besvären gå över inom några dagar.

5. När behövs det medicinsk behandling?
Ögoninflammation orsakas oftast av virus. Då krävs sällan läkemedelsbehandling utan det räcker med mild regelbunden rengöring. Ögoninflammation som beror på bakterier behandlas med antibiotika som ges i form av ögondroppar och/eller ögonsalva.

6. Bör barnet gå till förskolan?
Eftersom ögoninflammation är smittsamt rekommenderar vården att barn stannar hemma vid ögoninflammation. Det är också bra eftersom ögonen behöver tvättas flera gånger om dagen. När den kraftiga inflammationen har läkt och ögonen inte är variga längre kan barnet återgå till förskolan. Är ögonen endast röda och lite kladdiga tidigt på morgonen, men inte under dagen behöver barnet inte vara hemma från förskolan. Åtminstone så länge barnet mår bra för övrigt. Beror besvären i ögonen på allergi behöver barnet inte stanna hemma från förskolan alls.

7. När ska man kontakta läkare eller sjuksköterska?
Är barnet känsligt för ljus eller har svåra besvär i bara det ena ögat och det finns misstanke om ögonskada bör man omgående vända sig till vårdcentralen. Likaså om ögoninflammationen är mycket kraftig och varig eller om den inte har gått över efter fem dagar.

Blephaclean sterila våtservetter – skonsam behandling av kladdiga ögon hos vuxna och barn från 3 månader, även de med ögoninflammation. För daglig ögonlocksrengöring kan användas oavsett om inflammationen beror på bakterier eller virus. Har effekt på mikroorganismer som bakterier, virus och svamp.

 

Skydda dina ögon från farliga UV-strålar

Vi vet alla hur viktigt det är att skydda vår hud från solens starka strålar. Men det är lätt att glömma att våra ögon också behöver samma omsorg. Medan huden har förmågan att reparera sig själv, saknar ögonen den möjligheten – de kan inte ersätta skadade celler på samma sätt.
Det är därför det är så viktigt att redan i unga år skydda ögonen från de skadliga UV-strålarna. Dina ögon är ovärderliga, och med rätt skydd kan du njuta av solen utan att oroa dig för framtida skador.

Det är så viktigt att välja glasögon som verkligen skyddar dina ögon mot de skadliga UV-strålarna, något som kanske inte alltid är självklart. Många tror att skyddet sitter i färgen på glaset, men så är det faktiskt inte. UV-skyddet finns antingen i själva materialet på plastglaset eller som en osynlig ytbehandling som läggs på. Utan det rätta UV-skyddet kan långvarig exponering för solen leda till problem som grå starr eller skador på gula fläcken längre fram i livet.

När det kommer till solglasögon finns det märkningar som hjälper dig att veta om de har ett fullgott UV-skydd. De flesta solglasögon på den svenska marknaden har 100 % UV-skydd, men det är alltid smart att dubbelkolla att de är CE-märkta och verkligen ger det skydd dina ögon behöver.

Visste du att om du använder solglasögon med dåligt UV-skydd kan det faktiskt göra mer skada än nytta? Mörka glas utan skydd lurar pupillen att vidga sig, vilket gör att dina ögon tar in ännu mer av de skadliga strålarna. I ett sådant fall är det till och med bättre att kisa, eftersom pupillen då drar ihop sig och skyddar ögonen bättre. Men när du har solglasögon med riktigt bra UV-skydd kan du känna dig trygg och njuta av solen utan oro, oavsett om du har synfel eller inte!